Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Διατροφή

Τα καναρίνια όπως και τα περισσότερα εξημερωμένα ευρωπαϊκά αγριοπούλια είναι σποροφάγα πτηνά. Αυτό σημαίνει ότι τρέφονται κυρίως με σπόρους φυτών. Προσοχή όμως γιατί λέμε κυρίως και όχι αποκλειστικά. Υπάρχει γενικά μια αντίληψη ότι τα σποροφάγα πτηνά χρειάζονται μόνο σπόρους για να ζήσουν αλλά αυτό είναι εντελώς λανθασμένο. Ανάλογα με τον βιολογικό κύκλο του το καναρίνι χρειάζεται και διαφορετικά συστατικά στην διατροφή του. Γενικά πρέπει να προσέχουμε να μην ταΐζουμε υπερβολικά τα πουλιά μας. Πιο εύκολα αρρωσταίνει ένα καναρίνι από την παχυσαρκία παρά από αδυναμία. Από τη στιγμή πάντως που υπάρχει ένα ευρύχωρο κλουβί για να κινείται και να πετάει το πουλί δύσκολα θα παχύνει. Εκτός από τους σπόρους για τους οποίους υπάρχουν στην αγορά πολλά έτοιμα μίγματα πρέπει να χορηγούμε στα καναρίνια μας φρούτα, πρασινάδα, ασβέστιο και άμμο όλες τις εποχές. Αυτό που αλλάζει στην διατροφή ανάλογα με την εποχή δεν είναι τόσο η ποικιλία των τροφών αλλά η ποσότητες που καταναλώνονται.
Το χειμώνα λοιπόν, από την εποχή που θα τελειώσει η αλλαγή πτερώματος μέχρι και την άνοιξη που αρχίζει η περίοδος της αναπαραγωγής καλό είναι να ελαττώνεται η τροφή γενικά. Δεν θα ελαττώσουμε βεβαίως την ποσότητα των σπόρων που τρώνε τα πουλιά, οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν πάντα σε αφθονία μέσα στο κλουβί, αλλά θα κάνουμε το μίγμα ελαφρύτερο και με λιγότερες πρωτεΐνες από ότι συνήθως. Αυτό μπορεί εύκολα να επιτευχθεί επιλέγοντας ένα μίγμα με περισσότερο καναρινόσπορο ή προσθέτοντας μια ποσότητα καναρινόσπορου ίση με το 1/3 του έτοιμου μίγματός μας. Ο καναρινόσπορος είναι ο πιο φτωχός σε πρωτεΐνες και λιπαρά και άρα ο λιγότερο παχυντικός σπόρος . Ασβέστης και άμμος θα πρέπει να υπάρχουν όλες τις εποχές στο κλουβί για να μπορούν τα πουλιά να τσιμπούν όσο τους χρειάζεται. Ο ασβέστης είναι απαραίτητος για τα κόκαλα των πουλιών αλλά και για την δημιουργία των αυγών στις θηλυκές και η άμμος απαραίτητη για την πέψη όλων των πουλιών. Φρούτα αυτή την περίοδο μπορούμε να δίνουμε 1 φορά την εβδομάδα περίπου. Κατάλληλα είναι σχεδόν όλα τα φρούτα που τρώει και ο άνθρωπος εκτός από το αβοκάντο το οποίο είναι δηλητηριώδες για τα περισσότερα είδη πτηνών. Δοκιμάστε να δώσετε άλλο φρούτο κάθε φορά μέχρι να βρείτε ποια είναι αυτά που προτιμούν τα πουλιά σας. Προσοχή χρειάζεται στα φρούτα που αγοράζουμε γιατί πάντα υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στη φλούδα τους και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους ευαίσθητους οργανισμούς των καναρινιών μας. Μετά από πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο πάντως μπορούμε να τα δώσουμε άφοβα. Μια φορά την εβδομάδα μπορούμε να δώσουμε και πρασινάδα στα πουλιά, (μαρούλι, ραδίκι, ρόκα και σπανάκι είναι αγαπημένες λιχουδιές για όλα τα καναρίνια) απλά εδώ πρέπει να προσέξουμε να πλύνουμε σχολαστικά τα φύλλα που θα δώσουμε και στη συνέχεια να τα αφήσουμε να στεγνώσουν εντελώς πριν τα βάλουμε στο κλουβί. Αν τα πουλιά φάνε τα φύλλα υγρά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάρροιας. Οτιδήποτε χορηγούμε στα καναρίνια μας πρέπει να το αφήνουμε στο κλουβί το πολύ για μια ημέρα γιατί σε αντίθετη περίπτωση που θα μείνει παραπάνω μπορεί να χαλάσει και τα πουλιά μας να δηλητηριαστούν. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ο οργανισμός των καναρινιών είναι πολύ πιο ευαίσθητος από τον δικό μας και κάτι που θα προκαλούσε μια απλή αδιαθεσία σε μας μπορεί ακόμη και να προκαλέσει τον θάνατο στα καναρίνια μας. Υπάρχει η πιθανότητα τα πουλιά μας να μην έχουν συνηθίσει κάποιες από τις τροφές που θα τους δώσουμε και να μην τις δοκιμάζουν. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει απλά να επιμείνετε για 2-3 ημέρες βάζοντας κάθε μέρα φρέσκο κομμάτι από την τροφή και κάποια στιγμή είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσουν. Αν δοκιμάσουν και συνεχίζουν να μην τρώνε τη συγκεκριμένη τροφή δώστε τους κάτι άλλο γιατί το πιο πιθανό είναι να μην τους αρέσει.
Μετά το χειμώνα, στις αρχές της άνοιξης έρχεται η περίοδος της αναπαραγωγής. Λίγο πριν την περίοδο αυτή πρέπει σταδιακά να αυξήσουμε τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες στην διατροφή των καναρινιών. Ποτέ δεν κάνουμε απότομες αλλαγές στην ποσότητα και τα συστατικά της τροφής. Για να περάσουμε από τη μια φάση στην άλλη μεταβάλλουμε σταδιακά τις τροφές επί ένα μήνα περίπου για να μπορεί να προσαρμοστεί ο οργανισμός του πουλιού. Συνήθως μέσα με τέλη Φλεβάρη αρχίζουμε να δίνουμε μερικές φορές (κάθε δεύτερη εβδομάδα) δεύτερο φρούτο μέσα στην ίδια εβδομάδα και λίγο αργότερα και δεύτερο χορταρικό, αλλά πιο αραιά από ότι τα φρούτα. Θα σταθεροποιηθούμε στα μέσα του Απρίλη στις τρεις φορές την εβδομάδα φρούτο και δύο φορές χορταρικό, δοσολογία που θα κρατήσουμε μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Όσον αφορά τους σπόρους σταδιακά θα επιστρέψουμε στο αρχικό μείγμα της αγοράς (από το αραιωμένο που δίναμε μέχρι τώρα) και θα αρχίσουμε να το εμπλουτίζουμε με μικρές ποσότητες νίζερ και καναβουριού ακόμη και σπόρους αγριόχορτων που κυκλοφορούν για τα αγριοπούλια. Αν το τρώνε τα καναρίνια μας μπορούμε να βάζουμε μια φορά ανά δύο εβδομάδες ή και πιο αραιά και ηλιόσπορους στο μίγμα αλλά με προσοχή γιατί είναι εξαιρετικά παχυντικοί. Αυτή η διατροφή και η προσθήκη αυγοτροφής δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα θα τα βοηθήσει να προετοιμαστούν για ζευγάρωμα. Από τη στιγμή που έχουμε ζευγάρια και για όσο υπάρχουν αυγά, εκτός των άλλων θα δίνουμε αυγοτροφή ή βρασμένο αυγό δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό βοηθάει στο να ταΐζει ο αρσενικός τη θηλυκιά που κλωσάει, γιατί η τελευταία δεν θα σηκώνεται σχεδόν καθόλου από τη φωλιά. Πολλοί εκτροφείς την περίοδο που έχουν αυγά τα πουλιά δεν δίνουν καθόλου αυγοτροφή για να μην πυρώσει ο αρσενικός και κυνηγάει τη θηλυκιά. Στη δική μου εκτροφή πάντα έδινα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εξάλου το πύρωμα ενός πουλιού δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατροφή του. Από τη στιγμή που θα βγουν οι νεοσσοί η αυγοτροφή θα υπάρχει μόνιμα στο κλουβί και βρασμένο αυγό όσο το δυνατόν πιο συχνά. Επίσης σπόρους όπως καναβούρι και ηλιόσπορους μπορούμε να τους χορηγούμε πολύ πιο συχνά στο μίγμα της τροφής αφού τώρα που τα πουλιά μας ταΐζουν τα μικρά τους δεν υπάρχει περίπτωση να παχύνουν. Τα καναρίνια που δεν τα ζευγαρώνουμε πρέπει να προσέχουμέ να μην τα παχύνουμε στην διάρκεια του καλοκαιριού. Στα φρούτα και στην πρασινάδα ισχύουν οι ίδιες αναλογίες με των ζευγαριών αλλά καλό είναι αυγοτροφή και ηλιόσπορους να μην τα βάζουμε καθόλου ή αν θέλουμε να τους βάζουμε πολύ αραιά και μικρές ποσότητες. Στα μέσα Ιουλίου που τελειώνουν τα ζευγάρια πρέπει επίσης να μειώσουμε τους παχυντικούς σπόρους και να διακόψουμε την αυγοτροφή από τους γονείς αφού τώρα δεν τα χρειάζονται. Τα νεαρά πουλιά από την άλλη επειδή τώρα αναπτύσσονται πρέπει να θρέφονται καλά και να ακολουθήσουν την ίδια διατροφή με πολλές πρωτεΐνες για όλο το καλοκαίρι.

Δείγματα από αυγοτροφές .  Ψιλή και χοντρή αυγοτροφή με Spirulina και αυγοτροφή με κόκκινες χρωστικές. Τα ιδανικά συμπληρώματα για την περίοδο της αναπαραγωγής και όχι μόνο. Αν προσέξετε καλύτερα θα παρατηρήσετε ότι περιέχει και διάφορους σπόρους για να την δοκιμάζουν τα πιο διστακτικά πουλιά. Μια τεχνική που μπορείτε να εφαρμόσετε κι εσείς με τη δική σας αυγοτροφή.
Μετά το τέλος του καλοκαιριού έρχεται η εποχή της πτερόρροιας. Αυτή την εποχή ο οργανισμός του καναρινιού χρειάζεται μεγάλα αποθέματα ενέργειας , για να δημιουργήσει τα καινούρια πούπουλα. Μπορούμε να δίνουμε μείγμα σπόρων, πλούσιο σε ηλιόσπορους και κανναβούρι, και να συνεχίσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα το καθένα. Καλό είναι στην διάρκεια της πτερόρροιας να χορηγούμε μία φορά την εβδομάδα βιταμίνες που διαλύονται στο νερό, για την ενίσχυση του οργανισμού. Με το τέλος της πτερόρροιας, σταδιακά πάλι θα αρχίσουμε να ελαττώνουμε τις πρωτεΐνες , καθώς και τα φρούτα με τα λαχανικά, ώσπου να φτάσουμε τα επίπεδα της χειμερινής διατροφής.
Γενικά κάθε εποχή πρέπει να υπάρχει ασβέστης και άμμος στα κλουβιά. Επίσης, μπορούμε να χορηγούμε βιταμίνες στο νερό, σε χρονικά διαστήματα μίας ή δύο εβδομάδων. Μια μικρή εξαίρεση σε αυτούς τους διατροφικούς κανόνες αποτελούν τα λευκά και κόκκινα καναρίνια. Στα καθαρά λευκά καναρίνια (λευκό υπολειπόμενο), επιβάλλεται να χορηγούμε βιταμίνη Α όλες τις εποχές, τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα, επειδή δεν την παράγει ο οργανισμός τους. Στα κόκκινα καναρίνια πρέπει να υπάρχει καρότο ψιλοκομμένο καθώς και καροτονοειδές χρωστικές στο νερό, σχεδόν μόνιμα κατά την αλλαγή πτερώματος (και λίγο πριν από αυτήν) και αρκετά συχνά κατά τις υπόλοιπες περιόδους. Περίπου μια φορά την εβδομάδα δηλαδή, χορηγούμε χρωστική στο νερό, και σχεδόν καθημερινά τριμμένο καρότο, σπανάκι και οτιδήποτε περιέχει καροτίνη Β. Αυτά τα χορηγούμε για την διατήρηση του κόκκινου χρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολιά σας να είναι μόνο στα Ελληνικά.Ευχαριστώ.