Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Σημάδια ασθένειας των πουλιών.Τι θα πρέπει να προσέχουμε.

Για να προστατέψουμε την υγεία των πουλιών μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της ασθένειας όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Η έγκαιρη αναγνώριση της ασθένειας θα επιτρέψει την πιο επιτυχημένη θεραπεία και ταχύτερη ανάκαμψη. Με σκοπό την αναγνώριση της νόσου πρέπει να αναζητήσουμε και να κατανοήσουμε τυχόν συμπτώματα στο πουλί.

ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΗ στάση που κρατά με το σώμα του ένα πουλί, είναι από τους πρώτους δείκτες για την κατάσταση της υγείας του. Ένα υγιές πουλί παραμένει αρκετές ώρες την ημέρα όρθιο, έχει διάθεση για παιχνίδι, εξερεύνηση, δραστηριότητες. Διατηρεί επίσης καλή ισορροπία και μοιράζει το βάρος του στα δυο του πόδια. Τα φτερά του είναι κοντά στο σώμα του και δεν κρέμονται. Ένα πουλί με συμπτώματα ασθένειας είναι αδιάθετο. Κάθεται συχνά ή μονίμως στο κάτω μέρος του κλουβιού του και κρύβει το κεφάλι του μέσα στα φτερά του. Δεν έχει καλή ισορροπία και μπορεί ακόμη να παρουσιάσει αυξημένη επιθετικότητα προς τα άλλα πουλιά του κλουβιού (αν υπάρχουν). Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ποσότητες φαγητού και νερού που καταναλώνει ένα πουλί όταν είναι καλά ώστε αν αυτό αλλάξει να μπορούμε να το παρατηρήσουμε. Καλό θα είναι επίσης να ελέγχουμε τακτικά το βάρος του για να γνωρίζουμε τυχόν απότομες αυξομειώσεις. Ζυγίζουμε το πουλί πριν του προσφέρουμε φρέσκες τροφές το πρωί, μόλις ξυπνήσει. Η απώλεια βάρους άνω του 10% από το κανονικό βάρος του σώματος, είναι ένδειξη ασθένειας και θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό γιατρό.Ο ρυθμός αναπνοής είναι ακόμη μια ένδειξη. Ένα ήρεμο πουλί αναπνέει εύκολα και ομαλά. Η παρατεταμένη αναπνοή από το στόμα και το λαχάνιασμα χωρίς προφανείς λόγους, θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.Τα μάτια σε ένα υγιές πουλί είναι φωτεινά και καθαρά. Εμφάνιση πρηξίματος, ερυθρότητας, εκκρίσεων, πτώση φτερώματος από την περιοχή γύρω απ τα μάτια, αλλαγή του χρώματος της περιοχής...είναι σημάδια που προδίδουν ενδεχόμενο πρόβλημα.Το ράμφος και η στοματική κοιλότητα μπορούν επίσης να μας δώσουν σημαντικές ενδείξεις για την υγεία του. Το ράμφος θα πρέπει να είναι κανονικό σε σχήμα και μέγεθος με βάση το είδος του πουλιού. Η ξαφνική και ταχεία υπερανάπτυξη του ράμφος προδίδει συχνά μεταβολικές ασθένειες, ή υποσιτισμό. Η στοματική κοιλότητα έχει συνήθως ένα ελαφρύ ροζ χρώμα. Εάν παρατηρήσουμε μέσα σε αυτή ανώμαλες μάζες (όπως για παράδειγμα άσπρα εξογκώματα) τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα υγείας. Η καρίνα του πουλιού θα πρέπει να είναι μυώδης αλλά να μπορεί να ψηλαφίστει. Αν είναι δύσκολο να ψηλαφιστεί τότε πιθανώς το πουλί να είναι υπέρβαρο. Ο έλεγχος της καρίνας είναι σημαντικότερος σε νεαρά πουλιά.
ΠΕΡΡΙΤΩΜΑΤΑ (ΚΟΥΤΣΟΥΛΙΕΣ)Ένα από τα σημαντικότερα σημάδια που προδίδουν ασθένεια είναι τα κόπρανα του πουλιού. Γι αυτό και θα πρέπει να τα ελέγχουμε τακτικά. Η όποια αλλαγή στην όψη των κοπράνων (χρώμα, μέγεθος, σχήμα) δείχνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το τι μπορεί να συμβαίνει με το πτηνό μας. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τα κόπρανα των πουλιών σε επόμενα άρθρα.
ΔΕΡΜΑΤο δέρμα σε ένα υγιές πουλί πρέπει να είναι απαλλαγμένο από πρήξιμο, και ερυθρότητα. Το δέρμα καλύπτει όλο το σώμα ενός πτηνού και είναι σημαντικό να είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς τραύματα. Τα πόδια του πουλιού πρέπει να είναι λεία χωρίς προεξέχοντα σημεία στο δέρμα. Τυχόν αλλαγή στο χρώμα των ποδιών επίσης, μπορεί να προδώσει πρόβλημα υγείας.
ΦΤΕΡΩΜΑΤα φτερά του πουλιού μας πρέπει να είναι λαμπερά, το χρώμα τους ζωηρό και η εμφάνιση τους όμορφη. Σκισμένα φτερά ή τσαλακωμένα, μπορεί να δείχνουν μια παρατεταμένη πτερόρροια ή να προδίδουν ότι το πουλί μαδάει και μασάει τα φτερά του. Αυτή η συμπεριφορά συχνά αποκαλύπτει πρόβλημα που σχετίζεται με το άγχος. Ένα ακόμη σημάδι που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι το “φούσκωμα” των φτερών σε μόνιμη βάση. Ένα υγιές πουλί φουσκώνει που και που τα φτερά του για να τα “φρεσκάρει” και η κίνηση αυτή συνήθως συνοδεύεται με ένα τίναγμα του σώματος. Επίσης ένα υγιές πουλί φουσκώνει τα φτερά του πριν ή και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ως ένδειξη χαλάρωσης. Όταν ένα πουλί φουσκώνει τα φτερά του συνεχόμενα, πρέπει να το παρακολουθήσουμε “στενότερα” και να αναζητήσουμε τυχόν πρόσθετα σημάδια ασθένειας.
ΑΜΑΡΑΗ αμάρα του πουλιού είναι ο ποπός του. Η περιοχή αυτή θα πρέπει να είναι καθαρή, να μην έχει κολλημένα περιττώματα και το φτέρωμα στην περιοχή δεν θα πρέπει να είναι “κολλημένο” καθώς αυτό δείχνει ότι το πουλί έχει διάρροια. Πρήξιμο και αιμορραγία στην περιοχή αυτή, υποδηλώνει πρόβλημα, όπως για παράδειγμα μόλυνση ή τραυματισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολιά σας να είναι μόνο στα Ελληνικά.Ευχαριστώ.