Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Καναρίνι Λίζαρντ (Lizard)

Το καναρίνι σαύρα είναι από τις πιο ασυνήθιστες ποικιλίες καναρινιών. Μοιάζει περισσότερο με αγριοπούλι, συγγενές του καναρινιού. Η ποικιλία αυτή εμφανίστηκε από μετάλλαξη στην Μεγάλη Βρετανία στις αρχές του 17 ου αιώνα και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα, χωρίς ωστόσο να ξέρουμε πολλά για την ιστορία και την εξέλιξή της.
Το σώμα του πουλιού αυτού καλύπτεται από ένα φολιδωτό σχέδιο που ομοιάζει στην εμφάνιση με το δέρμα της σαύρας.( Από εκεί πήρε και το όνομα Lizard-σαύρα). Το Lizard μπορεί να έχει οποιοδήποτε βασικό λιπόχρωμα (λευκό-κίτρινο-κόκκινο, χιονέ ή έντονο) και χωρίζεται σε Lizard με καπέλο και ξεσκέπαστο (χωρίς καπελάκι δηλαδή).
Το Lizard είναι ένα πολύπλευρο πουλί που συνδυάζει διάφορα χαρακτηριστικά όπως το καπέλο, το σχέδιο της ράχης, το σχέδιο της κοιλιάς και το βασικό του χρώμα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να βγάλουμε αξιόλογα πουλιά για διαγωνισμούς. Ας εξετάσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά ξεχωριστά.
Καπέλο: Το καπέλο πρέπει να είναι ομοιόμορφο, στο χρώμα του βασικού λιποχρώματος, και να εκτείνεται από το πάνω μέρος του ράμφους έως τον σβέρκο, στο ύψος του ματιού. Επίσης, από τα πλάγια πρέπει να τελειώνει στο ύψος των φρυδιών και να μην καλύπτει τα μάτια.
Το πιο συνηθισμένο ελάττωμα είναι το « broken cap», κατά το οποίο, το καπέλο είτε είναι μισό, είτε κόβεται από σκούρα φτερά σε οποιοδήποτε σημείο του. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι το καπέλο να έχει λάθος μέγεθος. Να τελειώνει δηλαδή λίγο πάνω από το ύψος του ματιού ή να καλύπτει όλο τον σβέρκο ( short cap ή over cap αντίστοιχα). Και το τελευταίο ελάττωμα του καπέλου που μπορεί να εμφανιστεί είναι να εκτείνεται σε όλο σχεδόν το κεφάλι, ακόμη και κάτω από τα μάτια ( bald face). Κρίνοντας από όλες αυτές τις περιπτώσεις κακού σχηματισμού του καπέλου, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να πετύχουμε το σωστό καπέλο. Μια καλή συμβουλή πάντως, είναι να ζευγαρώνουμε “ short cap” με “ over cap” , έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες για σωστού μεγέθους καπέλο. Η βαθμολογία για το καπέλο είναι 10 πόντοι στις εκθέσεις. Στα ξεσκέπαστα πουλιά, το σχέδιο της ράχης πρέπει να εκτείνεται σε όλο το κεφάλι και να είναι ομοιόμορφο με το υπόλοιπο σώμα, διότι το καπέλο βαθμολογείται από αυτή.
Ραχιαίο σχέδιο: Το σχέδιο της ράχης του Lizard, είναι αυτό που φέρει το έντονο φολιδωτό σχέδιο, που είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο στη βαθμολογία του πουλιού, εφόσον παίρνει 25 βαθμούς. Το ραχιαίο σχέδιο πρέπει να είναι ευδιάκριτο και το μοτίβο όσο γίνεται ευθυγραμμισμένο. Το βασικό λιπόχρωμα πρέπει να φαίνεται καθαρά πίσω από κάθε σχέδιο.
Σχέδιο στήθους: Το σχέδιο του Lizard επεκτείνεται και στο στήθος του πουλιού και εκεί βαθμολογείται ξεχωριστά με 10 βαθμούς. Το σχέδιο του στήθους δεν είναι τόσο έντονο όσο της ράχης, αλλά πρέπει και αυτό να είναι ευδιάκριτο και συμμετρικό, με πιο πλατύ μοτίβο ίσως.
Λιπόχρωμα: Εδώ ισχύει ότι και στα περισσότερα είδη. Το λιπόχρωμα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο στο φτέρωμα και όσο το δυνατόν πιο έντονο. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του χιονέ (μη έντονου) πουλιού, στο οποίο το χρώμα που φαίνεται στις φολίδες είναι λευκό, αλλά και αυτό πρέπει να είναι ομοιόμορφο. Το έντονο πουλί λέγεται χρυσαφί Lizard ενώ το χιονέ ονομάζεται ασημί Lizard. 10 πόντοι για το χρώμα του φόντου.
Ουρά & φτερά : Το χρώμα σε αυτές τις περιοχές πρέπει να είναι μαύρο.το σχήμα της ουράς στενό. Το φτέρωμα, όπως και στα περισσότερα καναρίνια να είναι καλά προσκολλημένο στο σώμα. 10 βαθμούς παίρνουν τα φτερά και η ουρά.
Βλεφαρίδες : Στο σχέδιο του Lizard πρέπει να διακρίνεται μια μαύρη γραμμή, σαν φρύδι, πάνω από το μάτι, είτε έχει καπέλο είτε όχι. Η ύπαρξη βλεφαρίδας παίρνει 5 βαθμούς.
Ώμοι : Αυτό το σημείο είναι χαρακτηριστικό στο είδος. Το φτέρωμα των ώμων καλύπτει την βάση των φτερών και αυτό πρέπει να είναι καθαρά ευδιάκριτο για να πάρει το πουλί άλλους 5 βαθμούς.
Ράμφος & πόδια : Πρέπει να είναι όσο πιο μαύρα γίνεται όπως στα μελανινικά πουλιά και παίρνουν 5 βαθμούς.
Μέγεθος : Το μέγεθος είναι ίδιο με τα καναρίνια χρώματος ( 12,5 cm) και παίρνει άλλους 5 βαθμούς.
Γενική κατάσταση : Όπως όλα τα πουλιά εκθέσεων, έτσι και το Lizard πρέπει να είναι καθαρό, υγιές και ζωηρό για να πάρει τους 10 βαθμούς της γενικής κατάστασης.
Όπως βλέπουμε και από την βαθμολογία, υπάρχουν πολλοί και εντελώς διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την επιλογή των ζευγαριών. Οι συνδυασμοί για τα καλύτερα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο πολλοί. Μπορούμε, για παράδειγμα να συνδυάσουμε ένα πουλί με πολύ καλό ραχιαίο σχέδιο, αλλά με “ short cap”, με ένα πουλί “ over cap” μετρίου σχεδίου για να πετύχουμε μικρά με σωστό σχέδιο και καπέλο.
Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση είναι να ζευγαρώνουμε πουλιά χωρίς βλεφαρίδες ή χωρίς την γραμμή των ώμων, διότι τότε χαλάμε τα χαρακτηριστικά αυτά των πουλιών σταδιακά σε κάθε γενιά. Κάπως πιο απλά είναι τα πράγματα στα ξεσκέπαστα πουλιά, αφού δεν έχουμε το σχήμα του καπέλου να μας προβληματίζει, αλλά μόνο το σχέδιο της ράχης και της κοιλιάς. Όσον αφορά το χρώμα του φόντου ισχύει ότι και στα λιποχρωμικά καναρίνια χρώματος, αλλά εδώ κάποια λάθη στον τόνο συγχωρούνται , αφού λόγω του σχεδίου καλύπτεται μεγάλο μέρος του χρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολιά σας να είναι μόνο στα Ελληνικά.Ευχαριστώ.