Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ζευγάρωμα Gloster.H χρήση yellow σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής

Παρότι τα gloster θεωρούνται «εύκολα» πουλιά στον χώρο των εκτροφέων, ίσως επειδή είναι καλοί γονείς, αν κάποιος ασχοληθεί λίγο περισσότερο θα ανακαλύψει ότι για να παράγει ποιοτικά πουλιά, με πρόγραμμα και όχι από τύχη, θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλούς περιορισμούς. Ένας από αυτούς είναι και η χρήση των yellow πουλιών Το καλύτερο από άποψη ποιότητας και χρώματος πτέρωμα δεν μπορούμε να το αποκτήσουμε, λόγω του συνεχούς buffing που είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε στην ράτσα των gloster. Γι αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές των ζευγαριών μας.

Για να αναπαραγάγουμε πουλιά έκθεσης απαιτείται να προσφύγουμε σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής buff Χ buff. Αυτό γίνεται για να κρατήσει το πουλί το πάχος του λαιμού, την στρογγυλάδα του σώματος, την απαραίτητη μορφή του κεφαλιού και το φρύδι πέρα από το μάτι. Ο εκτροφέας gloster δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την συνηθισμένη πρακτική yellow X buff κάθε έτος, επειδή το απαραίτητο «φούσκωμα» θα εξαφανιστεί και σύντομα θα μείνουμε με στενά μικροκαμωμένα πουλιά , με μικρά φτερά που περισσότερο θα μοιάζουν με fife παρά με gloster. Όπως αντίθετα και το συνεχές buff X buff θα οδηγήσει το σμήνος μας σε μορφή κοντά στα Norwich η στα crest. Οι εκτροφείς πρέπει να έχουν υπ όψιν τους δύο κανόνες. Πρώτον, όχι buff X buff συνέχεια και δεύτερον, όταν επιλέγουμε yellow πουλί πρέπει να επιλέγουμε το σωστό πουλί.

Τα λάθη από το χρόνιο buff X buff καταγράφονται σε λάθη στο εκτροφείο ως εξής:

1. Διεύρυνση των φτερών (πλαταίνουν)

2. Μαλάκωμα των φτερών.

3. Απώλεια χρώματος.

4. Αύξηση των φτερών, λόγω της ίδιας της φύσης του φτερού.

Η γενική εμφάνιση του πουλιού θα είναι «μαλλιαρή», με χαλαρά φτερά φτωχά σε χρωματισμούς και βαριά φρύδια δίχως να διαγράφεται το σώμα του κάτω από αυτά. Τέτοια πουλιά είναι άχρηστα και στην εκτροφή και στους διαγωνισμούς.

Η επιλογή ενός yellow πουλιού, για να βελτιώσει το σμήνος μας μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική εμπειρία για πολλούς. Γι αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε:

1. Πού αγοράζουμε ένα τέτοιο πουλί και από ποιους ?

2. Χρησιμοποιούμε corona ή consort ?

3. Χρησιμοποιούμε αρσενικά ή θηλυκά πουλιά ?

4. Χρησιμοποιούμε self (κυρίαρχο) ή variegated (ποικιλόχρωμο) ?

5. Μετράει περισσότερο το χρώμα ή ο τύπος ?

6. Το μήκος του πουλιού έχει σημασία ?

Ας δούμε κάθε ερώτηση ξεχωριστά :



1. Όταν επιθυμούμε να αγοράσουμε να ένα yellow πουλί αυτό πρέπει να γίνει μετά από πολύ σκέψη για να βελτιώσει και όχι να καταστρέψει το σμήνος μας. Αν πολλά από τα πουλιά μας παρουσιάζουν την «μαλλιαρή» όψη που αναφέρθηκε παραπάνω τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο αναπαραγωγικό μας πρόγραμμα. Πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για να θεραπευτεί το πρόβλημα. Ακόμη κι αν ξεφορτωθείτε τα περισσότερα δεν λύνεται το πρόβλημα. Ο σημαντικότερος κανόνας κατά την χρησιμοποίηση του yellow είναι να το αναπαραγάγετε με τα καλύτερα πουλιά σας, από άποψη ποιότητας και τύπου και όχι με ένα πουλί που είναι μια χαμένη ιστορία. Μην νομίζετε ότι με την εισαγωγή yellow, σε μια νύχτα, θα λυθούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το διπλό buffing ετών. Κατά την διάρκεια της αγοράς ενός yellow πουλιού πρέπει να προσέξετε η ποιότητα και το χρώμα πτερώματος να είναι πιο κοντά στον τύπο.

Αν βρείτε εκτροφέα με τέτοια πουλιά αγοράστε το καλύτερο και μην πέσετε στην παγίδα της «χαμηλής τιμής». Αυτά τα yellow πρέπει να είναι χρωματισμένα ομοιόμορφα με σφιχτά φτερά και με ωραία ουρά. Τα φτερά πρέπει να είναι τακτοποιημένα , με σωστό μήκος, δίπλα - δίπλα στα δευτερόβαθμα φτερά πτήσης. Ο λαιμός δεν πρέπει να είναι πολύ παχύς, σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο buff. Γύρω από τον λαιμό των yellow , τα φτερά στα αρσενικά δεν πρέπει να έχουν καθόλου «πάγωμα», ενώ στα θηλυκά λίγα φτερά επιτρέπεται να το έχουν.

Οι απόγονοι κάποιων ζευγαρωμάτων yellow X buff είναι, αρκετές φορές, ακόμη πιο χρήσιμοι από ένα σκληρό , «παγωμένο», yellow.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ το yellow είναι ένα εργαλείο που θα αγοραστεί για να χρησιμοποιηθεί στο εργαστήρι σας (εκτροφείο).

2. Χρησιμοποιούμε ένα consort ή μια corona ?

Δεν έχει τόση σημασία στην παρούσα φάση. Εξαρτάται από τα πουλιά και τι είναι διαθέσιμο.

3. Χρησιμοποιούμε αρσενικά ή θηλυκά yellow ?

Η χρήση αρσενικού ή θηλυκού δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Η χρήση όμως ενός αρσενικού μπορεί να σας δώσει περισσότερες επιλογές για το μέλλον, ζευγαρώνοντας το με περισσότερα του ενός θηλυκά. Προτιμούνται κυρίως κυρίαρχα (self) consort θηλυκά γιατί είναι πιο κοντά στα standards. Τα θηλυκά corona, αν και υπάρχουν καλά παραδείγματα, δεν προτιμούνται.

4. Προτιμήστε κυρίαρχα (self) χρώματα από ποικιλόχρωμα (variegated) και αν είναι δυνατόν πράσινα (self green). Το πράσινο είναι το φυσικό χρώμα και κρατάει το «βάθος» του χρώματος αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά των πουλιών σας.

5. Δυστυχώς η απάντηση αυτή εξαρτάται από το τι έχετε ήδη στην εκτροφή σας. Αν οι «γραμμές» που έχετε είναι αντιπροσωπευτικές του τύπου δώστε βαρύτητα στο χρώμα, ώστε να μεταβιβάσετε το χρώμα του yellow που θα εισάγετε στο σμήνος σας (γονότυπος).

Αν πιστεύετε ότι το σμήνος σας χρειάζεται βελτίωση και στον τύπο τότε επιλέξτε ένα yellow που να πλησιάζει στα πρότυπα του gloster (φαινότυπος).

6. Τα αρσενικά που θα αγοράσουμε θα πρέπει να είναι πλούσια σε χρώμα, σφιχτά, χωρίς «πάγωμα» γύρω από τον λαιμό ή την πλάτη. Πρέπει να παρουσιάζουν μικρά πόδια και τα φτερά πτήσης να είναι καλού μήκους με συμπαθητική διάταξη και να καταλήγουν σε μια σωληνοειδή ουρά. Το μήκος των φτερών πτήσης είναι μια καλή ένδειξη για το μήκος και των υπολοίπων φτερών του πουλιού. Τα θηλυκά είναι συνήθως πιο κοντά στον τύπο και στο επιθυμητό μήκος. Προτιμούνται περισσότερο τα θηλυκά yellow consort που προέρχονται από yellow αρσενικά. Αυτά τα ζευγαρώνουμε με τα καλύτερα αρσενικά corona, για να αναπαραγάγουμε μερικά από τα καλύτερα corona μας.

Όλα τα παραπάνω είναι γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε κατά την επιλογή των yellow μας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας «τυφλοσούρτης». Πάντα θα έχουμε στο μυαλό μας τι χρειαζόμαστε στην εκτροφή μας και όχι αυτό που μας εντυπωσίασε ή αυτό που θέλουν να μας πουλήσουν. Το πόσο συχνά θα «βάφετε» το σμήνος σας με yellow εξαρτάται από τα αποθέματα σας. Είναι καλό να αφαιρούνται φτερά και να ελέγχονται κάτω από μεγεθυντικό φακό. Το φτερό του αρσενικού yellow θα πρέπει να είναι πλήρες από χρώμα, μακρύ και στενό. Των θηλυκών παρουσιάζουν μερικές φορές ένα μικρό «πάγωμα» στην άκρη τους.

Τα φτερά υπάρχουν σε πολλά σχήματα και μορφές γι αυτό πρέπει να καταλάβετε ποιο είδος φτερού αναπαράγετε στην εκτροφή σας. Μόνο με την εξέταση στο χέρι θα καταλάβετε τι φτερό είναι.

Πρέπει να κρατήσετε μια ισορροπία ανάμεσα στο buff και στο yellow. Μόνο έτσι θα παράγετε ποιοτικά πουλιά καλού φτερώματος και τύπου. Είναι μια συνεχής μάχη αλλά πρέπει να γίνει για να κρατηθεί η ράτσα των gloster ως μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες καναρινιών. Η χρήση του yellow εξαρτάται από πολλά πράγματα αλλά είναι ένα εργαλείο που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Δεν μπορείτε να κτίσετε ένα σπίτι δίχως θεμέλια όπως και ένα gloster χωρίς yellow φτερά.

Με το βάψιμο των buff πουλιών σας, κάθε τρεις γενιές, μπορείτε να αποφύγετε πολλά προβλήματα που δημιουργούνται από το συνεχές buffing, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σωστό φτερό.

Για να παράγετε κορυφαία gloster δεν πρέπει να ζευγαρώνετε κάθε χρόνο buff X yellow. Τα περισσότερα πουλιά επίδειξης αναπαράγονται άμεσα από τα yellow ή είναι ανιχνεύσιμο το ζευγάρωμα yellow προγόνου ένα ή δύο χρόνια πριν.

Πρέπει να κρατάτε λεπτομερή στοιχεία για τα ζευγάρια σας, γιατί ότι καλύτερο έχετε φτιάξει από άποψη πτερώματος μπορεί να χαθεί σε μια αναπαραγωγική χρονιά.

Εάν έχετε πλεόνασμα yellow πουλιών θα πρέπει να σκεφτείτε ότι μπορείτε ευκολότερα να τα πουλήσετε παρά να τα αγοράσετε.
Πηγή: canary.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολιά σας να είναι μόνο στα Ελληνικά.Ευχαριστώ.