Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Οι πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις των πτηνών

Πρωτεΐνη

Οι πρωτεϊνική ανεπάρκεια είναι περισσότερο συχνή στους σπίνους, και στους παπαγάλους. Δεν είναι τόσο συχνή στα καναρίνια, επειδή ο εκτροφέας καναρινιών έχει βρει το πρόβλημα και συμπληρώνει τη διατροφή τους με συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Η πληρέστερη πρωτεΐνη είναι το σκληρά βρασμένο αυγό, που βράζεται για 12 λεπτά, ώστε ο κρόκος του να έχει πλούσιο κίτρινο χρώμα. Άλλες πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τους ξεφλουδισμένους σπόρους ηλίανθων, την πρωτεΐνη σόγιας.

Τα συστατικά της διατροφής πουλιών του Robert Black είναι: σκληρό βρασμένο αυγό, ξεφλουδισμένος ψιλοκομμένος σπόρος ηλίανθων, κεχρί, σπασμένα τσόφλια αυγών και Vionate, ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων.

Ο Robert εκτρέφει περίπου 2000 πουλιά και σπάνια αντιμετωπίζει προβλήματα από τότε που καθιέρωσε στα πουλιά του αυτήν την διατροφή. Εκτρέφει τα πουλιά του υπαίθρια, και μερικές φορές σε θερμοκρασίες κάτω από μηδέν, χωρίς προβλήματα. Ανέφερε επίσης ότι η απόφασή του να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη διατροφή, βασίστηκε στην τιμή και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Οι περισσότερες άλλες τροφές πουλιών, περιέχουν την πρωτεΐνη 10-15% και κοστίζουν πολλές φορές περισσότερο από την συγκεκριμένη.

Βιταμίνη Α

Περίπου 90% των παπαγάλων πάσχουν από κάποιο είδος της ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι: το σφιχτοβρασμένο αυγό και το μουρουνέλαιο.

Βιταμίνη D3

Η μόνη μορφή βιταμίνης D που ένα πουλί μπορεί να απορροφήσει, είναι η βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D3 επιτρέπει στο πουλί να απορροφήσει το ασβέστιο. Καλές πηγές είναι: σκληρό βρασμένο αυγό, έλαια ψαριών όπως το μουρουνέλαιο.

Λινελαϊκό οξύ

Οι καλές πηγές είναι: έλαιο από σπόρους κάρδαμου και οποιοιδήποτε από τους λιπαρούς σπόρους όπως το λινάρι, ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι σπάνια ανεπαρκές στα τρόφιμα, αλλά δεν απορροφάται πάντα κατάλληλα. Ο φώσφορος και το ασβέστιο πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία στον οργανισμό. Το σπασμένα τσόφλια αυγών περιέχουν 90% ασβέστιο.

Ιχνοστοιχεία

Ψευδάργυρος, Τα αρσενικά πουλιά έχουν περισσότερη ανάγκη από ψευδάργυρο. Καλές πηγές ψευδάργυρου είναι: σπόροι σιταριού, σπόροι ηλίανθων. Η έλλειψη ψευδάργυρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στειρότητας.

Ιώδιο, Οι Έγχρωμοι σπίνοι χρειάζονται πρόσθετο ιώδιο. Το συμπλήρωμα ιωδίου μπορεί να επαναφέρει τα χαμένα φτερά κεφαλής.

Μαγγάνιο, είναι καλό για τα νεύρα. Οι πηγές του είναι: ολικής άλεσης σπόροι σιταριού.

Ο Robert Black, έχει αναφέρει αρκετές φορές ότι, ο στόχος του ήταν να βρει μια υγιεινή διατροφή για τα πουλιά του, στην οποία θα μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά δεδομένου του κόστους που απαιτείται για την εκτροφή περισσότερων από 2000 πουλιά.

Χρησιμοποιεί συχνά το σκληρό βρασμένο αυγού και δεδομένου ότι το αναμιγνύει με τα υπόλοιπα συστατικά της τυποποιημένης διατροφής του, το μείγμα που δημιουργείται παραμένει ξηρό και δεν χαλά εκτός αν υγρανθεί από ένα το μπάνιο των πουλιών από τη βροχή. Ταΐζει αυτά τα συστατικά και χωριστά, δίνοντας στα πουλιά ελεύθερη επιλογή καθημερινά. Σπάνια έχει να αντιμετωπίσει ένα άρρωστο ή προβληματικό πουλί.

Ο Robert Black ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο του Capitol City BirdSociety που διεξήχθη στις 25 Φεβρουαρίου 2005 στο Σακραμέντο, της Καλιφόρνια.

By Robert Black
Notes by Darrell Horst

1 σχόλιο:

  1. Γιάννη, την πηγή ξέχαασες. https://petbirds.gr/articles/%CE%9F%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%84%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD.132/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχολιά σας να είναι μόνο στα Ελληνικά.Ευχαριστώ.