Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Σπόρος Κία (Chia)

Ο σπόρος Chia, η Αρχαία Τροφή του Μέλλοντος

Τα τελευταία 25 χρόνια, παρατηρείται η επαναφορά του ορισμού της ιατρικής, επανεξέταση που διευρύνει τη έννοια των συνηθειών διατροφής και του τρόπου ζωής. Η ιατρική δεν είναι μόνο η επιστήμη που θεραπεύει ασθένειες μα και που τις προλαμβάνει. Αυτό σημαίνει, ότι π.χ., το γέλιο είναι ένα φάρμακο διότι οι έρευνες έδειξαν ότι προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η άσκηση, είναι ένα καλό φάρμακο γιατί ερεθίζει το καρδιοαγγειακό σύστημα, τονώνει τους μυς, ενισχύει την ελαστικότητά τους, αποβάλλει τις τοξίνες και δημιουργεί διάθεση ευεξίας, και όλα αυτά μαζί προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το να έχεις θετική διάθεση προς την ζωή δεν είναι μόνο ένα καλό φάρμακο για σένα, αλλά και γι? αυτούς που σε περιβάλλουν. Όμως, το πιο αποτελεσματικό φάρμακο, και ειδικά για την πρόληψη των ασθενειών είναι η διατροφή μας. Χρειάζεται μόνο η συνεργασία μας για να εξασφαλιστεί η σωστή ενυδάτωση και η χορήγηση θρεπτικών συστατικών οι οποίοι απαιτούνται για να εξασφαλίσουμε ένα αυξημένο επίπεδο υγείας.
Οι έρευνες έδειξαν ότι περισσότεροι από τα δυο τρίτα των θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνδεδεμένοι με την διατροφή. Περισσότεροι από το 50% όλων των θανάτων προέρχεται από έμφραξη των αρτηριών, αποκλεισμός της ροής του αίματος προς την καρδιά ή/και τον εγκέφαλο. Αυτοί οι θάνατοι είναι δυνατόν να προληφθούν, κατά την εφημερίδα « Journal of American Medical Association» η οποία το 1961 είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο κατά το οποίο το 97% των αρτηριακών εμφράξεων μπορεί να προληφθεί με δίαιτα χορτοφάγων. Κάθε μέρα 14.000 Αμερικάνοι πεθαίνουν από καρκίνο. Στο εγκυρότατο «Advances in Cancer Research» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι « Τώρα έχουμε ατράνταχτες αποδείξεις ότι κανένας από τους παράγοντες του καρκίνου δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την δίαιτα και την διατροφή».
Το θέμα όμως της τέλειας δίαιτας μπορεί για πολλούς ανθρώπους να έχει προσωπικό και συγκινησιακό χαρακτήρα, νομίζοντας ότι γνωρίζουν ποια από τις τροφές τους ωφελεί, και έτσι σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταματήσω κάθε συζήτηση επάνω σε διάφορες δίαιτες και να σας παρουσιάσω την «σούπερ» τροφή για την οποία όλοι θα είμαστε σύμφωνοι. Είναι γνωστή αυτή η τροφή σαν σπόρος Chia. Αυτός ο μικρός σπόρος έχει χαρισματικές θρεπτικές και διαρθρωτικές ιδιότητες.
Το Chia, είναι γνωστό από τον περισσότερο κόσμο σαν ένας σπόρος ο οποίος χρησιμοποιείται σαν καινοτομία στα Chia Pet, ζώα της αργίλου που έχουν μεγαλώσει με το σώμα σκεπασμένο από σπόρους Chia. Όμως λίγοι γνωρίζουν τις καταπληκτικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του σπόρου. Για πολλούς αιώνες, αυτός ο μικρός σπόρος χρησιμοποιήθηκε σαν η βασική τροφή από τους ινδιάνους της Νοτιοδυτικής Αμερικής και του Μεξικού. Γνωστό σαν η τροφή του τρεξίματος, χρησιμοποιείτο σαν πηγή αυξημένης ενέργειας, και ήταν γνωστό και στους αρχαίους Ατζέκους. Λέγεται ότι οι πολεμιστές Αζτέκοι, επιβίωναν κατά την διάρκεια των μαχών τρώγοντας μόνο σπόρους Chia. Στους ινδιάνους της Νοτιοδυτικής Αμερικής ήταν αρκετή μια ποσότητα, ίση με ένα κουταλάκι, σπόρους για να περπατήσουν 24 ώρες. Οι Ινδιάνοι του Colorado River πήγαιναν στην ακτή της California για να ανταλλάξουν πολύτιμους λίθους με κοχύλια και τρέφονταν μόνο με σπόρους Chia.
Εάν αναμείξετε ένα κουταλάκι σπόρους Chia σε ένα ποτήρι νερό και το αφήσετε για περίπου 30΄λεπτά, θα δείτε ότι το περιεχόμενο του ποτηριού δεν θα έχει πλέον την όψη των σπόρων, θα έχει την όψη ζελατίνας σχεδόν συμπαγούς. Αυτή η αντίδραση που μεταμορφώνει τον σπόρο σε ζελατίνα οφείλεται στην διαλυτή ίνα του Chia. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αντίδραση και η μεταμόρφωση σε ζελατίνα συντελείται και στο στομάχι όταν καταναλίσκονται προϊόντα που περιέχουν αυτή την κολλοειδή γλοιώδη ίνα. Το ζελέ δημιουργεί στο στομάχι ένα φυσικό εμπόδιο μεταξύ υδατανθράκων και πεπτικών ενζύμων που το διαπερνούν με τέτοιο τρόπο που η μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρο καθυστερεί.
Εκτός από τα προφανή ευεργετήματα που προσφέρει στους διαβητικούς, αυτή η καθυστέρηση μετατροπής των υδατανθράκων σε σάκχαρο προσφέρει την δυνατότητα να αυξηθεί και η αντίσταση. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την καύσιμο ύλη του οργανισμού μας. Καθυστέρηση της μετατροπής σε σάκχαρο σταθεροποιεί τις αλλαγές του μεταβολισμού, μειώνοντας το υψηλό και χαμηλό σάκχαρο, ισχυροποιώντας τα αποτελέσματά του ως καύσιμος ύλη.
Ένα από τα θαυμάσια χαρακτηριστικά του σπόρου Chia είναι η υδρόφιλη ιδιότητά του, διότι μπορεί να απορροφήσει, πάνω από 12 φορές το βάρος του, νερό. Το χαρακτηριστικό του αυτό, να μπορεί να κατακρατεί το νερό, προσφέρει την δυνατότητα της παρατεταμένης υδάτωσης. Τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες δημιουργούν το περιβάλλον που υποστηρίζει την ζωή όλων των κυττάρων του σώματος. Η συγκέντρωσή του και η σύνθεσή του είναι έτσι ρυθμισμένες ώστε να μένουν, όσο το δυνατό, σταθερές. Με τους σπόρους Chia, διατηρείται η υγρασία, ρυθμίζεται πιο αποτελεσματικά η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό και των υγρών. Έτσι διατηρείται η ισορροπία των ηλεκτρολυτών.
Το παράδειγμα: Αποσταθεροποίηση των υγρών και των ηλεκτρολυτών συμβαίνει όταν χάνονται μεγάλες ποσότητες με τον εμετό, με την διάρροια με τον πυρετό ή ακόμα και με τον ιδρώτα. Τα ενδοκυτταρικά υγρά μεταφέρονται έξω από τα κύτταρα για να αντισταθμίσουν την απώλεια, δημιουργώντας μια ανώμαλη κατανομή ηλεκτρολυτών δια μέσου της κυτταρικής μεμβράνης και προκαλώντας την δυσλειτουργία των κυττάρων. Έτσι, διατηρώντας και χρησιμοποιώντας πιο αποτελεσματικά τα υγρά του σώματος διατηρείται η σταθερή ισορροπία μεταξύ εξωκυτταρικών και ενδοκυτταρικών υγρών. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι δεν έχουμε απώλεια ηλεκτρολυτών δια μέσου της κυτταρικής μεμβράνης και ως εκ τούτου έχουμε φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων.
Οι σπόροι Chia είναι τα καθοριστικά κολλοειδή υδρόφιλα για την δίαιτα του 21ου αιώνα. Τα κολλοειδή υδρόφιλα (ουσίες υδατηρές και πηκτοειδείς με την όψη κόλλας), είναι από τα βασικά στοιχεία των ζωντανών κυττάρων. Είναι οι ρυθμιστές της εναλλαγής των βασικών ουσιών για την διατήρηση στη ζωή του κυττάρου. Η απουσία κολλοειδών υδροφίλων προκαλεί νέκρωση των κυττάρων.
Οι τροφές που καταναλώνονται, σε φυσική κατάσταση, αποτελούνται κατά μεγάλο μέρος από κολλοειδή υδρόφιλα. Όταν αυτές οι τροφές ψήνονται, χάνουν την κολλοειδή τους ιδιότητα. Αυτή η αλλαγή της κολλοειδούς κατάστασης διαφοροποιεί την δυνατότητα ενυδάτωσης των τροφών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δυνατότητα απορρόφησης των πεπτικών υγρών. Οι ωμές τροφές περιέχουν την ιδανική ποσότητα κολλοειδών υδροφίλων ώστε να διατηρείται η γαστρική βλεννογόνος σε φυσιολογική κατάσταση. Όμως και οι ωμές τροφές, πρώτα πρέπει να περάσουν την διαδικασία επεξεργασίας από τα γαστρικά υγρά, ξεκινώντας από το στόμα και συνεχίζοντας μέσω του πεπτικού σωλήνα μέχρι το στομάχι, επιτρέποντας έτσι να μετατραπούν σε πηκτοειδείς ζελατίνες.
Εξ αιτίας αυτών των διαδικασιών του ανώτερου πεπτικού συστήματος, οι άνθρωποι που υποφέρουν από βραδεία πέψη, δημιουργία αερίων, καρδιακή ανεπάρκεια, διαταραχές στομάχου, η ενόχληση που προκαλείται από τα οργανικά οξέα και όχι από το πλεόνασμα φυσιολογικών υδροχλωρικών οξέων που συχνά συνοδεύει τις χρόνιες φλεγμονές ερεθίζοντας τα όργανα όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, την χοληδόχο κύστη, την σκωληκοειδή απόφυση, δεν ενδείκνυται να καταναλώνουν πολλές ωμές τροφές. Η προσθήκη κολλοειδών υδροφίλων σε ωμές τροφές ή σε οποιαδήποτε άλλη δίαιτα έχει ορισθεί από τους θεράποντες ιατρούς σε ασθενείς βοηθάει στην γαστρική ατονία ή στην νευρική δυσπεψία ή στον εμετό 4/5 ώρες μετά το φαγητό. Ελαττώνεται ο χρόνος εκκένωσης του στομάχου και βελτιώνεται η γαστρική κατάσταση.
Ο σπόρος Chia μπορεί να προστεθεί σε οποιαδήποτε δίαιτα έχει συστηθεί από τον θεράποντα ιατρό. Τα χαρακτηριστικά των κολλοειδών υδροφίλων, βοηθούν στην πέψη κάθε τροφής, βοηθώντας τους ασθενείς που υποφέρουν από προβλήματα πέψης. Ακόμα και αν είσθε ευαίσθητοι σε μερικές τροφές, με την προσθήκη κολλοειδών υδροφίλων, μπορείτε να τις καταναλώνεται χωρίς ή με μικρή ενόχληση. Σε όσους έχουν προβλήματα στο ανώτερο πεπτικό σύστημα, με την προσθήκη κολλοειδών υδροφίλων, αποφεύγετε το άλεσμα των τροφών. Ακόμα και ωμά λαχανικά και σαλάτα πράσινη και φρούτα χορηγήθηκαν σε ασθενείς, οι οποίοι μετά από λίγο καιρό μπορούσαν να τα καταναλώνουν με ελάχιστη ή και καθόλου ενόχληση.
Υπάρχουν μερικές υδρόφιλες τροφές που προσφέρουν την φυσική ευδιαθεσία. Χυμός κάκτου, χυμός από κοκκινογούλι, βρώσιμα θαλασσινά φύκια, το ζελέ πυριτόλιθου, οι βλεννώδεις ουσίες φυτικής προέλευσης, είναι από τα πιο αποτελεσματικά κολλοειδή. Κάθε μια από αυτές τις ουσίες έχει και κάποια μειονεκτήματα. Ή είναι πολύ ακριβές, ή έχουν τοξικές παρενέργειες, άσχημη γεύση, δεν είναι διαθέσιμες σε ποσότητες, ή έχουν μειωμένη υδατική δυνατότητα, ή δεν είναι εύπεπτες.
Ο σπόρος Chia, υπεύθυνος για την δομή των μυών και των ιστών, διεγείρει την αντίσταση με τις πολλαπλές υδατικές ιδιότητές του, δεν έχει κανένα από τα μειονεκτήματα που είπαμε προηγουμένως και με τις φυσικές και χημικές ιδιότητές του λύνει αμέσως τα προβλήματα της πέψης. Εάν δούμε τα αποτελέσματα ενός ερεθισμού των νεύρων του γαστροεντερικού σωλήνα, σκεφτόμαστε ότι μια πιο ήπια και πιο ισορροπημένη πέψη θα μπορούσε να ηρεμήσει την ενεργητικότητα του εντέρου, καθόσον οι τροφές που πριν προκαλούσαν τον ερεθισμό τώρα μπορούν να καταναλωθούν μαζί με τα κολλοειδή υδρόφιλα. Η ανακούφιση από τους νευρικούς ερεθισμούς μοιάζει να είναι μια λογική εξήγηση.
Η αλλαγή, στο κάτω μέρος του γαστροεντερικού συστήματος, οφείλεται στα κολλοειδή υδρόφιλα και στην πιο ολοκληρωμένη πέψη σε όλο τον εντερικό σωλήνα η οποία αποδίδεται σε φυσικό-χημικές εναλλαγές. Και οι δύο παράγοντες είναι σημαντικοί γιατί υπάρχει καλλίτερη αφομοίωση των τροφών ενώ συγχρόνως αυξάνουν την ενυδάτωση και ερεθίζουν τον εντερικό σωλήνα ώστε να καθαρίζει.
Σαν πηγή πρωτεϊνών, το Chia, είναι εύπεπτο και απορροφάται εύκολα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεταφορά μέχρι τους ιστούς και η χρήση από τα κύτταρα γίνεται πολύ γρήγορα. Αυτή η άμεση αφομοίωση καθιστά το Chia αποτελεσματικότατο όταν πρόκειται για την ανάπτυξη των ιστών, και ιδίως κατά την περίοδο της ανάπτυξης των παιδιών και κατά την εφηβεία. Ενδείκνυται επίσης κατά την ανάπτυξη και ανάπλαση των ιστών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον θηλασμό Συνίσταται επίσης στους αθλητές για την ανάπλαση των μυών.
Η άλλη καλή ιδιότητα του σπόρου Chia είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε έλαια, είναι η πιο πλούσια φυτική πηγή σε ωμέγα 3 αιθέρια έλαια. Η συγκέντρωσή του σε έλαια είναι 3-10 φορές περισσότερο από τα δημητριακά και 1,5-2 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτά τα μη κορεσμένα ελαιώδη οξέα είναι τα βασικά έλαια τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να βοηθήσουν στην απορρόφηση των βιταμινών A, D, E και Κ οι οποίες είναι διαλυτές σε ελαιώδες περιβάλλον.
Τα μη κορεσμένα αιθέρια έλαια είναι πολύ σημαντικά για την αναπνοή των ζωτικών οργάνων και διευκολύνουν την μεταφορά του οξυγόνου δια μέσου της ροής του αίματος σε όλα τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα. Βοηθούν επίσης στο να διατηρηθεί η ελαστικότητα και η λίπανση των κυττάρων και αντιδρώντας με τις πρωτεΐνες και τη χοληστερόλη βοηθούν στην δημιουργία και διατήρηση της ζωτικής συνδετικής μεμβράνης των κυττάρων. Τα μη κορεσμένα αιθέρια έλαια είναι ουσιαστικά για την καλή λειτουργία των αδένων, και ειδικά για τους αδένες της αδρεναλίνης και του θυρεοειδούς. Τρέφουν τα κύτταρα και διατηρούν υγιή τον βλεννογόνο. Έχουν επίσης την ιδιότητα, συνεργαζόμενα με την βιταμίνη D, να βοηθούν το ασβέστιο το οποίο είναι διαθέσιμο στους ιστούς, παίρνοντας μέρος στην αφομοίωση του φωσφόρου και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην μετατροπή καροτίνης σε βιταμίνη Α. Τα αιθέρια έλαια είναι σχετικά με την φυσιολογική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.Ο σπόρος Chia περιέχει μια μακριά αλυσίδα τριγλυκεριδίων (LCT) στην σωστή αναλογία που συντελεί στην μείωση της χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών.
Ο σπόρος Chia είναι επίσης μια πλούσια πηγή σε ασβέστιο και περιέχει βόριο, μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο το οποίο δρα σαν καταλύτης για την απορρόφηση και χρήση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Ο σπόρος Chia θεωρείται μια τροφή μαγική για αυτούς που υποβάλλονται σε δίαιτα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάλλουμε στην διατροφή μας τον σπόρο. Πριν όμως τον καταναλώσουμε με τον οποιοδήποτε τρόπο πρέπει να το μουσκέψουμε σε αρκετό νερό. Ο σπόρος θα απορροφήσει νερό σε ποσότητα περίπου 9 φορές το βάρος του σε περίπου 10 λεπτά. Τα υδρόφιλα κύτταρα του σπόρου κορεσμένα, συγκρατούν το νερό έτσι, όταν αναμειγνύεται με τις τροφές, απομακρύνει τις θερμίδες και το λίπος χωρίς να αλλοιώνει την γεύση. Ανακάλυψα ότι, επειδή το ζελέ δεν διαλύει αλλά απομακρύνει, δημιουργεί μεγαλύτερη επιφάνεια και βελτιώνει την γεύση αντί να την διαλύει. Το ζελέ Chia μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές συνταγές την χρήση του λίπους.
Παρασκευή του ζελέ Chia (σχέση 9/1): Βάζετε νερό σε ένα πλαστικό δοχείο το οποίο να κλείνει. Ρίχνετε τους σπόρους όλους μαζί σιγά ανακατεύοντας με ένα αναδευτήρα. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει τους σπόρους να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Περιμένετε λίγο, ανακατέψτε ξανά και μετά αφήστε το για 5-10 λεπτά. Ανακατέψτε ξανά πριν το χρησιμοποιήσετε ή πριν το αποθηκέψετε στο ψυγείο ( διατηρείται για περίπου 2 εβδομάδες). Μπορείτε να το προσθέσετε στην μαρμελάδα, στα δημητριακά ζεστά ή κρύα, στο γιαούρτι, στις σάλτσες. Προσθέτετε το ζελέ, σε αναλογία 50%-75% όγκου σε κάθε ένα από τις παραπάνω ωμές τροφές, ανακατέψτε καλά και δοκιμάστε. Θα παρατηρήσετε μια ομογενοποιημένη σύσταση με όλη την αρχική γεύση της τροφής. Εκτός του ότι το προϊόν που παρασκευάσατε αποτελείται από 50%-75% όγκου από ζελέ και έτσι έχετε αποφύγει αυτές τις θερμίδες και το λίπος, και το ίδιο το ζελέ αποτελείται από 90% νερό. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σε αντικατάσταση του λίπους, για να έχετε την απαραίτητη ενέργεια και αντίσταση ή για να προσθέσετε γεύση στο ψωμί αντικαθιστώντας το λάδι με ζελέ Chia. Αλείφετε το ψωμί πριν το ψήσετε με ζελέ ( σε αυτή την περίπτωση η αναλογία σπόρου νερού πρέπει να είναι 1/8).
Ο σπόρος Chia εκτός από τις διατροφικές έχει και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες. Οι Ινδιάνοι και οι ιεραπόστολοι το χρησιμοποιούσαν σαν επίθεμα για τις πληγές από σφαίρες και για άλλες επικίνδυνες πληγές. Έβαζαν επάνω στις πληγές σπόρους για να αποφευχθεί η μόλυνση και να επιταχυνθεί η επούλωση. Εάν βάλετε ,ένα ή δυο σπόρους στα μάτια, θα καθαριστούν και θα αποφύγετε κάθε μόλυνση. Ο σπόρος Chia είναι ακόμα σε φάση έρευνας, εξακολουθούμε συνεχώς να ανακαλύπτουμε νέες θαυματουργές ιδιότητες, για αυτό και κατέχει την θέση της Αρχαίας Τροφής του Μέλλοντος
ΠΗΓΗornitalia.grΤΟΥ Μιχάλη Χαραμουντάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολιά σας να είναι μόνο στα Ελληνικά.Ευχαριστώ.