Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Μετάλλαξη οπάλ

-Η μετάλλαξη αυτή έκανε την εμφάνισή της το 1949 στην Γερμανία αλλά αναπτήχθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και μετά. Η πρώτη εμφάνιση  λέγεται ότι έγινε,  σε μια φωλιά με καναρίνια φωνής HARZ-ROLLER. Ετσι ακόμα και σήμερα, φαίνεται ότι τα αρσενικά της μέλη, κρατούν κάποια στοιχεία από τους καλήφωνους προγόνους τους.
-Είναι ο επόμενος παράγοντας αραίωσης μετά την μετάλλαξη ΠΑΣΤΕΛ.Εν τούτοις στην ουσία δεν φαίνεται να πρόκειται για περαιτέρω αραίωση αλλά για μια διαφοροποίηση του τρόπου εναπόθεσης των μελανινών στα πτερά.Εχει μεταφερθεί η ευμελανίνη στο εσωτερικό μέρος του φτερού, αφήνοντας στα ελάχιστα υπόλοιπα φαιομελανίνης την εξωτερική επιφάνεια.
-Είναι μια υποχωρητική μετάλλαξη που  δέν συνδέεται με το φύλλο.
Σαν υποχωρητική, για να κάνει την εμφάνισή της πρέπει να έχει κληροδοτηθεί και από τους δυό γονείς.Φορείς της μπορεί να έχει, αρσενικά και θηλυκά πουλιά, μιας και είναι αυτοσωματική.Εμφανίζεται και στους τέσσερεις αρχικούς τύπους
ΜΑΥΡΟ-ΚΑΦΕ-ΑΧΑΤΗ-ΙΖΑΜΠΕΛΛΑ. Επείσης στις τρείς κατηγορίες ΕΝΤΟΝΟ-ΧΙΟΝΕ-ΜΩΣΑΙΚΟΥ ,αλλά και στα τρία λιποχρώματα βάσης Λευκό-Κίτρινο-Κόκκινο καθώς και στην Ιβουάρ τους…έκδοση.
Το χαρακτηριστικό του -ΜΑΥΡΟΥ ΟΠΑΛ- θα λέγαμε ότι είναι οι σαφείς γκρί-μπλέ ρίγες στην πλάτη.Το υπο πτέρωμα είναι γκρί σκούρο.Το χρώμα φόντου πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, και  στο κόκκινο λιπόχρωμα είναι ιώδες, ενώ στο κίτρινο δίνει ένα σκούρο πράσινο αποτέλεσμα.Tα κεράτινα μέρη είναι σκούρα, προς το μαύρο, σε αντίθεση με τον -ΑΧΑΤΗ ΟΠΑΛ- που είναι αποχρωματισμένα.Εδώ οι ρίγες στα πλευρά και στην πλάτη είναι εμφανείς μεν ,αλλά λεπτότερες και διακεκομένες. Στην  -ΚΑΦΕ ΟΠΑΛ- η διαφοροποίηση της εμφάνισης της ευμελανίνης δημιουργεί την εντύπωση περισότερο μιας γκρί-μπλέ απόχρωσης με κάπως «γαλακτερούς» τόνους.Αυτό είναι πολύ εμφανές στην κατηγορία μωσαϊκού, που το φόντο είναι σε μεγάλα μέρη λευκό.Το υποπτέρωμα έχει μια μπεζ-γκρί απόχρωση (πολύ ανοικτότερη από την μαύρη σειρά)Τα πτερά πτήσεις αλλά και η ουρά είναι πολύ ανοικτότερα στην βάση τους και σκουραίνουν όσο κατεβαίνουν προς το τέλος τους.
Στην ποικιλία  ΙΖΑΜΠΕΛ, η γράμμωση σχεδόν εξαφανίζεται και η γενικότερη εντύπωση γέρνει περισσότερο προς ένα λιποχρωμικό πουλί . Είναι μάλλον μια “αδιάφορη” στην ουσία παραλλαγή.
Το ζευγάρωμα δυό καθαρών ΟΠΑΛ μας δίνει 100% απογόνους ΟΠΑΛ.Μια τέτοια διασταύρωση δεν πρέπει όμως να διατηρείται σε βάθος χρόνου, διότι οι απόγονοι χάνουν σε μέγεθος , καθαρότητα γραμμών, και ένταση λιποχρώματος.Ετσι συνιστάται η εισαγωγή στην εκτροφή κλασικών ατόμων, ώστε να προκύψουν νεοσσοί που θα είναι 100% φορείς ΟΠΑΛ. Με αυτούς, και με προσοχή στην ποιότητα του πτερώματος αλλά και στα χαρακτηριστικά της κατηγορίας που εκτρέφουμε, η συνέχεια θα είναι επιτυχημένη.
Υ.Γ  Στις διασταυρώσεις ΦΟΡΕΑ Χ ΦΟΡΕΑ  και  ΝΟΡΜΑΛ Χ ΦΟΡΕΑ μέσα σε μια φωλιά μπορεί να βρεθούν ταυτόχρονα άτομα ΝΟΡΜΑΛ αλλά και ΦΟΡΕΙΣ. Ο διαχωρισμός αυτών των πουλιών είναι δύσκολος. Ετσι, καλόν είναι να αποφεύγονται ώστε να μην υπάρξουν αστοχίες στην αναγνώριση τους και μπερδέματα στην συνέχιση της εκτροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολιά σας να είναι μόνο στα Ελληνικά.Ευχαριστώ.