Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Το κίτρινο καναρίνι

KΙΤΡΙΝΟ.Είναι το χρώμα με το οποίο αυτό το όμορφο, καλλικέλαδο πουλί έγινε γνωστό σ’ όλον τον κόσμο. Ακόμα και τα γνωστά καρτούνς του, δεν τόλμισαν να ξεφύγουν από την παράδοση. Καναρίνι και κίτρινο χρώμα έκαναν παρέα όλα αυτά τα χρόνια σαν δυό έννοιες αναπόσπαστες.
-Όμως, από τον καιρό που, από την παγκόσμια Ομοσπονδία θεσπίστηκαν τα πρώτυπα που θα πρέπει να πληρεί ένα κίτρινο καναρίνι για να φέρει επάξια αυτόν τον τίτλο, τα πράγματα έγιναν δύσκολα για τους επίδοξους πρωταθλητές και κατ’ επέκταση για τους εκτροφείς τους.
-Κατ’ αρχάς να πούμε ότι πρόκειται για ένα λιποχρωμικό καναρίνι της κατηγορίας ΧΡΩΜΑΤΟΣ. Το μήκος του πρέπει να είναι 14 εκ.,τα κεράτινα μέρη να έχουν το χρώμα της σάρκας, το χρώμα να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταση και βάθος και να εμφανίζεται σωστά,ανάλογα με τα χαρακτηριστικά  της κατηγορίας του πτερώματος(έντονο ή χιονέ).Προσοχή ακόμα δίδεται στην ομοιομορφία του χρωματισμού των πρωτευόντων φτερών αλλά και της ουράς. Η επιθυμητή απόχρωση του κιτρίνου βρήσκεται ανάμεσα  στις πιθανές αποχρώσεις του και είναι το ΛΕΜΟΝΊ.Το κεφάλι όσο το δυνατόν πιο στρογγυλό,το ράμφος κοντό και κωνικό, η στάση στο κλαρί του περήφανη, να σχηματίζει γωνία 45 μοιρών με το οριζόντιο επίπεδο. Η γραμμή της πλάτης να είναι στην ίδια ευθεία με την ουρά αλλά και το κεφάλι, το στήθος στρογγυλό αλλά όχι πολύ βαθύ. Οποιοδήποτε σκούρο σημάδι στο πτέρωμα ,στα κεράτινα μέρη και στο υποπτέρωμα, είναι αρκετό για να σημαίνει αποκλεισμό από την περαιτέρω αξιολόγηση.Αυτά σαν μια πρώτη επαφή με την γενικότερη εμφάνιση.
-Πέραν όμως από αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρή ένα φιλόδοξο δείγμα κίτρινου καναρινιού,υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που είναι συνδεδεμένοι με τις επιμέρους «ουσιώδεις λεπτομέρειες», που αν και όταν υπηρετούνται, θα το κάνουν να μπεί στην κλίμακα των αρίστων.Εδώ η γνώση, η εμπειρία, η καλή ενημέρωση, η επαφή με καταξιωμένους εκτροφείς, είναι τα όπλα που πρέπει να έχει κανείς, ώστε να σχηματίσει  την προσωπική του αντίληψη και να μπορεί να τις διακρίνει.
-Οι δυό βασικοί παράγοντες για την επίτευξη του τέλειου κίτρινου, είναι αφ’ ενός η  γενετική  κληρονομιά, και εφ’ετέρου η σωστή διατροφικά, ανάδειξη και ενίσχυσή του, από μέρους του εκτροφέα.
-Ας δούμε λοιπόν κατ’ αρχάς την πρώτη παράμετρο, την γενετική κληρονομιά.
Aπο γενετική άποψη το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δυό ουσιαστικούς παράγοντες που αν κληροδοτηθούν και από τους δυό γενήτορες δίνουν εξαιρετικά εκθεσιακά πουλιά.
1) Ο πρώτος, είναι ο οπτικός παράγοντας blue. Στην ουσία δηλαδή η πλήρης απουσία φαιομελανίνης.Στα πουλιά που φέρουν τον παράγοντα η απόλυτη αδυναμία εμφάνισης της φαιομελανίνης αφήνει ένα εξ’ ολοκλήρου καθαρό φόντο. Έτσι το χρώμα εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο και το οπτικό αποτέλεσμα είναι μια βαθειά και φωτεινή απόχρωση του κίτρινου.
2)Ο δεύτερος γενετικός παράγων είναι ο συντελεστής συγκέντρωσης καροτενοειδών.  Η γενετική δηλαδή προδιάθεση, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των χρωστικών, κιτρίνου χρώματος(ξανθοφύλλη).Και αυτός επίσης, μπορεί να  είναι κληροδοτημένος είτε και από τους δυό γονείς (ομοζυγοτός), είτε μόνον από τον έναν (ετεροζυγοτός) . Τα πουλιά που φέρουν τον παράγοντα, είναι εκείνα ανάμεσα στα οποία θα γίνει η επιλογή για τα ζευγάρια της επόμενης χρονιάς. Καναρίνια που δεν φέρουν καθόλου τον παράγοντα, είναι πολύ φτωχά σε χρώμα και δεν έχουν θέση σε μια σοβαρή εκτροφική προσπάθεια.
-Ετσι σαν συμπέρασμα θα έλεγε κανείς ότι η παρουσία διπλού μπλέ παράγοντα σε ένα πουλί που έχει κληρονομήσει και από τους δυό γονείς του, τον μέγιστο συντελεστή συγκέντρωσης καροτενοειδών, είναι η “συνταγή”  που θα δώσει τελικά το τέλειο από γενετική άποψη κίτρινο καναρίνι.
Ας δούμε τώρα και την δεύτερη παράμετρο. Την σωστή διατροφή για την ανάδειξη και ενίσχυση του κίτρινου χρώματος.
-Εδώ η βασική φροντίδα του εκτροφέα πρέπει να κατατείνει στην αποφυγή του ζεστού χρυσοκίτρινου χρώματος και του πορτοκαλί. Το χρώμα που θέλουμε, είναι η ψυχρή κίτρινη-λεμονί απόχρωση. Τα μείγματα σπόρων, που συνήθως χρησιμοποιούνται, είναι με ενισχυμένη αναλογία σπόρων πλούσιων σε λουτεϊνη. Η αποφυγή του κρόκου του αυγού είναι μάλλον απαραίτητη μιας και τα αυγά που βρίσκουμε στην αγορά συνήθως προέρχονται από κότες που έχουν καταναλώσει κόκκινες χρωστικές.Οποιος έχει την δυνατότητα να προσφέρει αυγά απο το κοτέτσι του,είναι τυχερός.Τα πράσινα(σπανάκι-μπρόκολο), δίνουν μια βοήθεια στην σωστή κατεύθυνση.Βέβαια και η συστηματική  παροχή κίτρινων χρωστικών ουσιών είναι απαραίτητη και  έχει περάσει πλέον στην διατροφή των μελλοντικών πρωταθλητών.Το, «συστηματική», είναι ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος. Η παροχή, πρέπει να γίνεται με συνέχεια και συνέπεια, για να υπάρξουν τα σωστά αποτελέσματα (ομοιόμορφο βάψιμο) αλλά και με τις σωστές δοσολογίες για να έχουμε υγιή πουλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολιά σας να είναι μόνο στα Ελληνικά.Ευχαριστώ.