Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ευλογιά

Η ευλογιά είναι μια ιογενής (ιός kikkuth) νόσος των πτηνών. Είναι μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια.Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη της. Τα περισσότερα είναι διαφορετικά από είδος σε είδος – δηλαδή, κάθε στέλεχος μολύνει ένα ορισμένο είδος ή ομάδα πουλιών. Κάποια στελέχη της, έχει γίνει γνωστό ότι διαπερνούν όλες τις ηλικίες αλλά μολύνουν συνήθως τα νέα άτομα. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτές οι μορφές  Ε. μπορεί να μολύνουν ανθρώπους.
Γενικά, η συνήθης μορφή Ευλογιάς, προκαλεί ήπιες έως μέτριες βλάβες του δέρματος και σπάνια το θάνατο. Αυτές οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στις άπτερες περιοχές και το πρόσωπο (πόδια και μάτια). Ωστόσο, όταν η Ε. επηρεάζει το βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας ή την αναπνευστική οδό, η αναπνοή μπορεί να επηρεαστεί έντονα και να οδηγήσει το πουλί σε γρήγορο θάνατο.
Κλινικές Εμφανίσεις
Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κλινικές μορφές της νόσου:
  • 1. Δερματική μορφή ή «ξηρή ευλογιά». Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή .
  • 2. Diphtheritic μορφή ή “υγρή ευλογιά». Αυτή η μορφή μολύνει το βλεννογόνο του στόματος και τις αναπνευστικές οδούς.
  • 3. Σηψαιμική (γενικευμένη) μορφή. Αυτή η μορφή είναι σπάνια και παρατηρείται πιο συχνά στα καναρίνια  παρά σε άλλα πουλιά αυτης της οικογένειας. Μπορεί να προσβάλει,πλείστα όσα, όργανα , προκαλόντας γενική κατάρευση, ανορεξία και πολύ σύντομα τον θάνατο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Μετάδοση.
Η μετάδοση του ιού της ευλογιάς, συμβαίνει  όταν δραστηριοποιούνται σωματίδια του ιού που εισέρχονται στο σώμα ενός  ξενιστή, μέσω της παραβίασης του δέρματος. Η πιο κοινή μορφή της μετάδοσης είναι με μηχανική μεταφορά του ιού από δείγματα εντόμων, τα οποία έχουν τραφεί με αίμα ενός μολυσμένου ατόμου και στη συνέχεια τσιμπούν ένα ευπαθές άτομο. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταφερθεί μέσω της άμεσης επαφής απο ένα μολυσμένο πουλί, απο τα μολυσμένα αντικείμενα (ταϊστρες πουλιών, πατήθρες,φωλιές), ή από σωματίδια αερολυμάτων.
ΔΕΡΜΑΤΙΚH EΥΛΟΓΙΑ  Ή  DRY POX
Η δερματική μορφή της Ε. χαρακτηρίζεται από την παραγωγή κονδυλωμάτων-δηλαδή βλάβες στα χωρίς πτέρωμα μέρη του πουλιού, όπως το ράμφος, τα βλέφαρα, τα ρουθούνια και τα πόδια. Κλινικά, θα ξεκινήσει ως ένα μικρό κόκκινο πρήξιμο που τελικά θα δημιουργήσει τοπικές βλάβες. Αυτές οι βλάβες είναι συνήθως το μόνο σύμπτωμα και μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 4 εβδομάδες. Στα τελευταία στάδια της ανάπτυξης, οι βλάβες(φλήκταινες) είναι πολύ ευαίσθητες σε τραυματισμούς, με αποτέλεσμα την αιμορραγία , επιτρέποντας έτσι την είσοδο σε βακτήρια και μύκητες. Ετσι παρατηρείται μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων μετά τα πρώτα κλινικά συμπτώματα να επανεμφανίζονται δερματικές βλάβες οι οποίες συσχετίζονται με την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθεί στον ιό και να διατηρήσει την άμυνά του στις δευτερογενείς μολύνσεις. Πολλά πουλιά θα αποκτήσουν λίγες μόνιμες βλάβες.Κάποια καθόλου.  Ωστόσο, στα νεαρά πτηνά συνήθως η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη για πιο σοβαρές μόνιμες βλάβες,  απ’ ότι τους ενήλικες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση, δυσπλασίες ράμφους, την απώλεια των νυχιών και των δακτύλων ή χάσιμο κάποιας από τις ακραίες φάλαγγες. Μετά την μόλυνση, συνήθως ακολουθεί η διά βίου ανοσία στο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση  βασίζεται αρχικά στα κλινικά σημεία, αλλά πρέπει να επιβεβαιώνεται με μικροσκοπική εξέταση σε δείγμα του προσβεβλημένου ιστού.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
-Δεν υπάρχει καμία «θεραπεία» για την ασθένεια αυτή. Η υποστηρικτική φροντίδα περιλαμβάνει χορήγηση υγρών, ισορροπημένη διατροφή, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους, και φαρμακευτική αγωγή(αν και όταν χρειάζεται) για δευτερεύουσες βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις. Οι βλάβες πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται, συνήθως με κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα με βάση το ιώδιο.
Άλλες υποστηρικτικές θεραπείες περιλαμβάνουν τις βιταμίνες Α και C , που βοηθούν στην επισκευή του δέρματος, και ίσως άλλα αντιικά φάρμακα που λειτουργούν ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Τέλος, υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά που δεν κυκλοφορεί στην χώρα μας, αλλά στην διπλανή μας Ιταλία, χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολιά σας να είναι μόνο στα Ελληνικά.Ευχαριστώ.